تسلا قصد دارد بزرگترین باتری لیتیوم یونی جهان را با هدف ذخیرهسازی ۱۰۰ مگاوات انرژی الکتریکی، در استرالیا به مرحله بهرهبرداری برساند.
از این سیستم مدرن ذخیرهسازی، برای جبران کمبود انرژی در شبکه انتقال توان الکتریکی، برای کاربران خانگی و صنعتی استرالیا استفاده خواهد شد.
ایلان ماسک مدیرعامل شرکت تسلا در ماه مارس وعده داده بود که شرکت تحت مدیریت او که مالکیت SolarCity، شرکت فعال در حوزه ارائه راهکارهای ویژه ذخیرهسازی انرژی خورشیدی را نیز در اختیار دارد میتواند با اجرای پروژهای جدید در مدت زمان ۱۰۰ روز، مشکلات قطعی برق و کمبود انرژی را که مدتها است گریبان دولت استرالیا را گرفته برطرف کند.
در ادامه، Mike Cannon-Brookes میلیاردر و موسس شرکت نرمافزاری استرالیایی Atlassian با مراجعه به حساب توییتری ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا از او سوال کرد که آیا این شرکت در بهرهبرداری از پروژه ادعا شده، آنهم در مدت زمان ۱۰۰ روز جدی است؟! این کارآفرین مشهور مدعی شد در صورتی که تسلا در اجرایی کردن این پروژه جدی است او میتواند منابع مالی را تامین کرده و مجوزهای لازم را بگیرد.
در ادامه، ماسک در حساب کاربری خود در توییتر اعلام کرد متخصصان تسلا میتوانند این پروژه را در مدت زمان ۱۰۰ روز به مرحله بهرهبرداری برسانند و درغیر اینصورت، هیچ هزینهای بابت اجرای پروژه دریافت نخواهد شد. ماسک با این وعده، در واقع نشان داد که تسلا در اجرایی کردن این پروژه، کاملاً مصمم است.
حالا با اعلام رسمی نخستوزیر استرالیا، قرارداد یادشده بین دولت استرالیا و تسلا منعقد شده تا تسلا برای ساخت آنچه بزرگترین باتری لیتیوم یونی جهان نام گرفته وارد عمل شود. بر این اساس، تسلا قرار است راهکار مدرن ذخیرهسازی انرژی را در قالب ساخت این باتری لیتیوم یونی با ظرفیت ۱۰۰ مگاوات به مرحله اجرا درآورد. همانطور که گفتیم این سیستم، بزرگترین باتری لیتیوم یونی جهان خواهد بود. از همین رو بهنظر میرسد تسلا باید به روزرسانی ویژهای را برای محصول تجاری خود یعنی سیستم پاورپک که پیش از این و در سال ۲۰۱۵ میلادی معرفی شده بود درنظر بگیرد.
این باتری لیتیوم یونی، انرژی استحصال شده از مزرعه بادی Hornsdale شرکت فرانسوی Neoen را که در جنوب استرالیا قرار گرفته برای استفاده در موارد ضروری، ذخیرهسازی میکند. سیستم Powerpack شرکت تسلا به حرکت دولت استرالیا به منظور استفاده هرچه بیشتر از انرژیهای تجدیدپذیر و ایجاد شبکه مدرن تامین انرژی، سرعت و پایداری بیشتری خواهد بخشید. به بیان سادهتر، باتری لیتیوم یونی شرکت تسلا با ذخیره کردن انرژی در ساعتهای افت مصرف، انتقال انرژی به شبکه انتقال برق را در ساعات اوج مصرف به همراه خواهد داشت. به این ترتیب، علاوه بر کاهش هزینه، میتوان اتکا به انرژیهای تجدیدناپذیر را تا حد زیادی کاهش داد.
ایلان ماسک در این خصوص میگوید:
با تکمیل این پروژه در دسامبر ۲۰۱۷ میلادی، بزرگترین پروژه ذخیرهسازی انرژی از طریق باتریهای لیتیوم یونی را در جهان شاهد خواهیم بود. پروژهای که قادر خواهد بود انرژی لازم را برای بیش از ۳۰ هزار خانوار فراهم کند. این رقم تقریباً معادل با تعداد خانوارهایی است که در قطعی گسترده برق که اخیرا اتفاق افتاد، دسترسی به شبکه تامین انرژی الکتریکی را از دست دادند. ماسک مدعی شده بزرگترین پروژهای که برای تامین انرژی به این سبک و سیاق، با فاصله بعد از پروژه تسلا قرار میگیرد امکان تامین تنها ۳۰ مگاوات انرژی را دارد.
محدودیت زمانی اشاره شده توسط ماسک یعنی ماه دسامبر به معنای آن است که با امضای توافق توسعه شبکه برق استرالیا تا پیش از فصل پاییز، تسلا ۱۰۰ روز فرصت خواهد داشت تا این راهکار مدرن ذخیرهسازی انرژی را به مرحله بهرهبرداری برساند. بنابرگزارش ABC، پیشبینی میشود این پروژه در بخش نصب و راهاندازی، هزینه ۵۰ میلیون دلاری یا حتی بیشتر را برای دولت استرالیا داشته باشد.
البته شرکت تسلا، از زمان معرفی سیستمهایی نظیر پاوروال و پاورپک در دو سال گذشته، به پیشرفت چشمگیری در ارائه راهکارهای نوین ذخیرهسازی انرژی الکتریکی رسیده و همین امر میتواند به کاهش هزینهها و پیشرفت سریعتر پروژه کمک کند. تسلا در حال حاضر انرژی مورد نیاز ساکنان جزیره هاوایی را با راهاندازی نیروگاه خورشیدی عظیمی که از تکنولوژی پاورپک استفاده میکند، تامین کرده است. شرکتها و سازمانهای در ابعاد متوسط نیز بارها و بارها از راهکار ارائه شده توسط تسلا در زمینه تامین انرژی استفاده کردهاند. به عنوان مثال، میتوان به شرکت Sierra Nevada Brewing اشاره کرد. در شهر لس آنجلس هم در حال حاضر تجهیزات ذخیرهسازی انرژی پاورپک تسلا، در کنار پستهای برق قرار گرفتهاند تا انرژی الکتریکی مورد نیاز ۱۵ هزار خانوار را تامین کنند.
با این تفاسیر، اگرچه پروژه بهرهبرداری از بزرگترین باتری لیتیوم یونی جهان در استرالیای جنوبی، آنهم طبق وعدههای ایلان ماسک، کمی بلندپروازانه بهنظر میرسد اما رزومه تسلا نشان داده محدودیت زمانی ۱۰۰ روزه نمیتواند آنچنان دست و پا گیر باشد.